Oldemor Sofies rømmegrøt


Rømmegrøt er tradisjon, festmat og kultur i Norge, spesielt i bygdene på østlandet. I vår slekt har den også hatt sin plass og mormor forteller at rømmegrøt aller mest ble laget til helt spesielle anledninger. 

I oppveksten forbinder hun rømmegrøt aller mest med besøk hos deres tippoldeforeldre, Inga og Ingvald, på Lundstein i Gudbrandsdalen. Oldemor Sofie kom jo fra Tretten. Rømme var dyr og fin mat og ble spart til de helt spesielle anledningene. Mormor forteller videre at rømmegrøt ble servert ved store anledninger som bryllup og større jubileum og at det da også kunne hende det ble servert lagvis med risgrøt, noe som også ble ansett som fin grøt. 

Morfar, på sin side, har ikke hatt så sterke rømmegrøttradisjoner i sin familie, men forteller om koselige bilferier på høyfjellet hvor de gjerne stoppet på en seter for å spise rømmegrøt. 

Da pappa og jeg giftet oss, brakte vi familietradisjonen videre; bryllupsmiddagen bestod av - nettopp rømmegrøt, og med "grautpinne" (spekemat) i etterkant. Jeg hadde lært å like grautpinne etter å ha fått det hos oldemor Sofie. Et rømmegrøt-minne vi Smith-barna sent vil glemme er da oldemor Sofie, vår gode mormor, lagde en diger kjele med rømmegrøt og fraktet den i opp til hytta på Veggli. Både tante Ingunn og jeg husker godt hvordan hun planla ferden i bil, over i tralle på stien mot hytta - og vel framme til jubileumsfest, siden vi hadde hatt hytta i 20 år. 

Som dere skjønner, er det mye å si om denne grøten - og her er oppskriften til oldemor Sofie, slik at dere selv kan bringe tradisjonen videre. Og, ja, det må være seterrømme. Hilsen oldemor Sofie :-)
Oldemor Sofies oppskrift er beregnet på storinnrykk :-)
Dette trenger du: 
1 liter seterrømme  (1 liter = 4 bokser a 300g) 
4 dl hvetemel
1 liter helmelk
litt salt

Slik gjør du: 
1: Hell rømmen i en stor kjele
2: Sett platen på lav varme og kok opp. Ikke rør så mye i rømmen, bare pass på at det ikke brenner seg. 
3: Rømmen skal småkoke i 15-20 minutter
4: Hell i 1/3 av melet, bruk sikt. 
5: Rør hardt i blandingen slik at melet fordeler seg. 
6: Varm grøten opp til kokepunktet igjen. 
7: Rør enda mer for å få fram smøret. Hvis det ikke kommer fram i første omgang; rør mer. :-) Grøten må være varm for å få ut smør. 

Så mye smør klarte jeg å få ut av 1liter rømme
7: Bruk en spiseskje eller liten øse for å ta ut smøret av grøten. Hell det oppi en kopp og server til grøten senere. 
8: Hell i resten av melet, fortsatt gjennom sikt. Rør hardt slik at eventuelle klumper forsvinner. 
9: Kokes i 10-12 minutter, mens du rører for å unngå at den brenner seg. 
10: Serveres med sukker, kanel, rosiner - og smøret du fikk ut av grøten. 
11: Kos deg med grøt + grautpinne :-) 




Grautpinne: Spekemat, flatbrøt og rømme








Kommentarer

Populære innlegg