Brun saus fra bunnen
Dette trenger du:
- 3- 4 ss smør (ordentlig smør gir best resultat)
- 3- 4 ss hvetemel
- 1 liter vann med to buljongterninger/fond, eller kjøttkraft
- Litt pepper
- Kanskje litt salt (smakes til)
- Evt litt melk
Dette gir den gode kjøttkakesaus-smaken |
- Sennep
- Ketchup
- Worchestershiresauce
- Brunost
- evt. litt rømme eller en fløteskvett
Rør hardt når melet blandes i smøret. |
- Smelt smøret i en middels stor kjele
- Rør kraftig mens du tar i melet; én og én skje røres inn om gangen.
- Sett platen på litt over middels varme og følg nøye med. Nå skal du brune mel/smør. La det stå litt stille - og rør i blant.
- Når blandingen er nøttebrun (se bildet under), er den klar for neste steg.
Nøttebrun smør/melblanding - Pass på, dette steget blir veldig varmt: Gjør deg klar til å røre kraftig. Hell i litt og litt av buljongvannet mens du rører intenst.
- Sausen er klar for smakstilsetting: Ta oppi en dæsj sennep og ketchup. Legg i 4-5 skiver brunost og ca 2 ts worchestershiresauce. Bland godt. Smak og vurder om du vil ha i litt salt og/eller pepper - eller litt mer av ingrediensene nevnt i dette punktet.
- Hvis du vil ha litt mildere saus, er det godt med litt melk oppi. Fløte eller rømme runder av sausen på en god måte, men har du det ikke, blir sausen god likevel.
Mammas supertips
2: Legg rester av brunost i fryseren. Da er det enkelt å ta fram en bit når du trenger det til saus.
3: Hvis du har fløterester: Hell i en isbitform og sleng i fryseren. Ta opp ett par biter når du trenger til saus.
Rømme og fløte er gode greier som det står nevnt her. Ei spiseskjei sukker gjør også godt i sausen. Spesielt om du er tom for brunost (som jo også inneholder mye sødme).
SvarSlett