Brun saus fra bunnen


Denne sausen lærte jeg å lage da jeg var praktikant for en småbarnsfamilie i Tønsberg. Siden har jeg videreutviklet den noe for å gjøre den sånn som jeg synes den blir best. Uten de "hemmelige ingrediensene" som er nevnt i oppskriften, er dette en god base for saus til det meste av kjøttmat. Jeg har brukt den med stekesjy til lammestek, med ribbefett til julemiddagen, med fløte og sopp til grillmat. Mulighetene er mange, når du først kan lage en sausebase, kan du egentlig trikse den til å passe til mye forskjellig. 

Dette trenger du: 
  • 3- 4 ss smør (ordentlig smør gir best resultat)
  • 3- 4 ss hvetemel
  • 1 liter vann med to buljongterninger/fond, eller kjøttkraft
  • Litt pepper
  • Kanskje litt salt (smakes til)
  • Evt litt melk
Mammas hemmelige ingredienser til kjøttkakesaus: 
Dette gir den gode kjøttkakesaus-smaken
  • Sennep
  • Ketchup
  • Worchestershiresauce
  • Brunost
  • evt. litt rømme eller en fløteskvett





Rør hardt når melet blandes i smøret. 
Slik gjør du: 
  1. Smelt smøret i en middels stor kjele
  2. Rør kraftig mens du tar i melet; én og én skje røres inn om gangen.
  3. Sett platen på litt over middels varme og følg nøye med. Nå skal du brune mel/smør. La det stå litt stille - og rør i blant.
  4. Når blandingen er nøttebrun (se bildet under), er den klar for neste steg. 
    Nøttebrun smør/melblanding
  5. Pass på, dette steget blir veldig varmt: Gjør deg klar til å røre kraftig. Hell i litt og litt av buljongvannet mens du rører intenst.
  6. Sausen er klar for smakstilsetting: Ta oppi en dæsj sennep og ketchup. Legg i 4-5 skiver brunost og ca 2 ts worchestershiresauce. Bland godt. Smak og vurder om du vil ha i litt salt og/eller pepper - eller litt mer av ingrediensene nevnt i dette punktet.
  7. Hvis du vil ha litt mildere saus, er det godt med litt melk oppi. Fløte eller rømme runder av sausen på en god måte, men har du det ikke, blir sausen god likevel. 

Mammas supertips 
1: Blir sausen klumpete? Bruk stavmikser noen øyeblikk, det løser problemet. 
2: Legg rester av brunost i fryseren. Da er det enkelt å ta fram en bit når du trenger det til saus. 
3: Hvis du har fløterester: Hell i en isbitform og sleng i fryseren. Ta opp ett par biter når du trenger til saus.






Kommentarer

  1. Rømme og fløte er gode greier som det står nevnt her. Ei spiseskjei sukker gjør også godt i sausen. Spesielt om du er tom for brunost (som jo også inneholder mye sødme).

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg