Vafler


Jeg tror det jeg fikk oftest hos mine besteforeldre, var vafler. Dere husker kanskje oldemor Sofies vafler, i kombinasjon med krokanis og hjemmelaget syltetøy? Fantastisk godt! Da hun døde, utbrøt Selmer bekymret: "Hvem skal lage vafler til oss nå?"❤  Dere har jo også mange gode minner fra vaffelbonanza hos farmor, som tok i ekstra mange egg for at de skulle bli ekstra gode, hvorpå farfar alltid kommenterte at hun hadde tatt oppi "seks egg og ei halv høne".

Hvis vi hadde spurt oldemor Sofie, farmor - eller mormor, som også er en reser på vafler, etter oppskrifen, ville de nok ikke hatt noen. Vafler lager en på slump - og med det en har i kjøleskapet. Likevel legger jeg inn en helt vanlig vaffeloppskrift her, fram til dere klarer å slumpe vaffelrøre selv:

Vaffelrøre: (en porsjon gir ca 12 vafler)

500 g hvetemel
0,5-1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
ca 1 liter melk
5 egg
250 g smeltet smør eller margarin
Eventuelt 1/2 dl vann. (Jeg tror vannet gjør vaflene sprøere)


Slik gjør du: 

1: Visp egg og sukker til eggedosis.
(Vaflene blir luftige med eggedosis, men hvis du vil gjøre det ekstra enkelt, går det fint å bare piske egg og melk sammen med en visp.)

2: Sett smøret til smelting på svak varme.

3: Bland det tørre sammen i en bolle.

4: Mens du visper i eggedosisen (eller egg/melk- blandingen), tar du i litt og litt av melblandingen.

5: Bland inn smøret helt til slutt.

6: La røren stå og svelle en god halvtime. Rør eventuelt litt vann før vaflene stekes.


Dette kan du putte oppi vaffelrøren, hvis du har det i kjøleskapet: 
Ooog vaflene blir enda bedre!

  • Grøtrester
  • Rømme eller fløte
  • Isrester
  • Vaniljesaus
  • Kesam
  • Yoghurt
  • Kokte poteter


Hvis røren blir for tykk eller tynn, tar du i mere melk eller mel.
Stek vaflene med litt smør i vaffeljern.
Hvis du ikke har vaffeljern, går det an å steke røren som lapper i stekepannen. Det blir også godt!












Kommentarer

Populære innlegg