Farmors wienerbrød
Denne oppskriften fant farmor i et ukeblad en gang på begynnelsen av 90-tallet, og har fulgt henne - og de heldige som har fått smake dem - i alle år etterpå. Å hjelpe farmor med å bake har vært en av de mange hyggelige aktivitetene dere gjorde da dere overnattet hos farmor og farfar.
Utbaking:
Pensler du wienerbrødene med pisket egg, blir de gylne og fine. |
Aller først:
Sett komfyren på 225 grader.
Dette trenger du til ca 45 wienerbrød: (Farmor lager ofte dobbel)
150-175 g smør eller margarin
1 dl sukker
1/2 dl salt
1 egg
50 g gjær
5 dl melk
2 ts malt kardemomme
13-14 dl hvetemel
13-14 dl hvetemel
Sukker
Kanel
- og farmors spesialitet: Vaniljekrem. Du kan lage din egen -eller som gjøre som effektive farmor; kjøpe ferdig.
Hvis du bruker vaniljekrem, er det lurt å droppe sukkeret.
Hvis du bruker vaniljekrem, er det lurt å droppe sukkeret.
Slik gjør du:
- Smelt smøret og hell i melken. Rør hele tiden til det blir fingerlunkent.
- Hvis du bruker fersk gjær, røres den inn i melk/smør.
- Tilsett egg, sukker, kardemomme og det meste av melet.
- Kna deigen til den har samlet seg og slipper bordet. Juster underveis med mel, men det er om å gjøre å bruke minst mulig mel.
Utbaking:
Bilde 1, fra farmors ukeblad |
- Del deigen i tre deler og kjevle hver del til et rektangel.
- Legg på fyllet av eget ønske. Legg på et ganske tynt lag.
- Brett deigen tre ganger. (bilde 1)
- Del lengden i 14-15 biter. (bilde 2)
- Skjær et snitt midt i hver bit (bilde 3)
- "Vreng" hver bit ved at du putter den ene kortsiden gjennom snittet og ut på den andre siden. (bilde3)
- Etterheves til dobbel størrelse - aller helst under et håndkle og over damp i oppvaskkummen. (ca 30 minutter)
- Pensle eventuelt med egg og strø med perlesukker.
- Stek dem midt i ovnen ved 225grader i ca 8 minutter.
Bilde 2 |
Bilde 3 |
Farmor med deilig storbakst |
Kommentarer
Legg inn en kommentar