Farmors wienerbrød

Denne oppskriften fant farmor i et ukeblad en gang på begynnelsen av 90-tallet, og har fulgt henne - og de heldige som har fått smake dem - i alle år etterpå. Å hjelpe farmor med å bake har vært en av de mange hyggelige aktivitetene dere gjorde da dere overnattet hos farmor og farfar.



Pensler du wienerbrødene med pisket egg, blir de gylne og fine. 
Aller først: 
Sett komfyren på 225 grader.

Dette trenger du til ca 45 wienerbrød: (Farmor lager ofte dobbel) 

150-175 g smør eller margarin
1 dl sukker
1/2 dl salt 
1 egg
50 g gjær
5 dl melk
2 ts malt kardemomme
13-14 dl hvetemel


Til fyll:
Smøremykt smør
Sukker
Kanel 
 - og farmors spesialitet: Vaniljekrem. Du kan lage din egen -eller som gjøre som effektive farmor; kjøpe ferdig.
Hvis du bruker vaniljekrem, er det lurt å droppe sukkeret. 

Slik gjør du: 
  1. Smelt smøret og hell i melken. Rør hele tiden til det blir fingerlunkent. 
  2. Hvis du bruker fersk gjær, røres den inn i melk/smør. 
  3. Tilsett egg, sukker, kardemomme og det meste av melet. 
  4. Kna deigen til den har samlet seg og slipper bordet. Juster underveis med mel, men det er om å gjøre å bruke minst mulig mel. 
La deigen heve til dobbelt størrelse (ca en time) Bruk fyrstikktrikset for å se om den er ferdig.

Utbaking:  
Bilde 1, fra farmors ukeblad
  1. Del deigen i tre deler og kjevle hver del til et rektangel. 
  2. Legg på fyllet av eget ønske. Legg på et ganske tynt lag. 
  3. Brett deigen tre ganger. (bilde 1)  
  4. Del lengden i 14-15 biter. (bilde 2) 
  5. Skjær et snitt midt i hver bit (bilde 3) 
  6. "Vreng" hver bit ved at du putter den ene kortsiden gjennom snittet og ut på den andre siden. (bilde3)
  7. Bilde 2
    Bilde 3

  8. Etterheves til dobbel størrelse - aller helst under et håndkle og over damp i oppvaskkummen. (ca 30 minutter) 
  9. Pensle eventuelt med egg og strø med perlesukker.
  10. Stek dem midt i ovnen ved 225grader i ca 8 minutter.

Farmor med deilig storbakst


Kommentarer

Populære innlegg