Oldemor Sofies potetlomper
Disse lompene serverte oldemor Sofie hele året; som tilbehør til julemat, eller som lompe til pølser om sommeren. De kan enkelt pakkes i poser og lagres i fryser, så har du deilige lomper når du måtte ha lyst på det.
Jeg husker spesielt en episode ved bassenget på gården til oldemor Sofie og Oldefar Johan. Jeg kaller dem for mormor og morfar og snakker om personer fra mitt perspektiv heretter. :-) Det kan ha vært én hendelse, eller det kan være at jeg husker flere anledninger som én. Uansett:
Det var en lys og vakker sommerkveld, jeg tror jeg kan ha vært 7-8 år. Ingunn og mamma og pappa var der også. Mormor og jeg pratet og lo, morfar passet på grillen og humret lunt. Det kan ha vært St. Hans. Det var bading så mye vi orket, kveldssolen varmet og vi koste oss med nygrillede pølser med mormors potetlomper, med eplemost ved siden av. Jeg husker lukten av rosene Rosa Rogosa og tjære, som trappetrinnene ned til bassenget var satt inn med. Lukten av sommer.
Som voksen har jeg gjerne laget lompene til jul, og jeg koser meg veldig med potetlompe med sylte og sennep, med tomtebrygg eller øl ved siden av. Det er fast rituale å spise det når "Tre nøtter til Askepott" er på NRK.
Jeg fikk være med å lage lomper sammen med Oldemor Sofie en gang, så denne oppskriften er basert på dét. Bortsett fra at hun ikke brukte oppskrift. Uansett: Jeg har brukt denne flere ganger, og jeg synes de smaker likt som dem min mormor lagde. Og fremgangsmåten er som jeg husker at hun gjorde det.
Nå kan du ta tradisjonen videre. Du trenger ikke bruke takke og ha masse utstyr for å lage disse lompene, det går fint å steke dem i en tørr og varm stekepanne. Men, selvsagt - har du tilgang på takke, gjør jo det jobben enklere hvis du skal lage mange. På bildet ser du at jeg har brukt en gammel kvern til å mose potetene. Den har jeg arvet av oldemor Sofie, og hun brukte denne når hun lagde lomper. Men - om du ikke har en sånn, går det fint å mose godt med et eller annet mose-redskap også. Men, ikke bruk stavmikser; da blir potetene seige.
Lykke til! :-)
- 1 kg poteter. Kerrs Pink, Mandelpotet eller annen potet som blir melen fungerer best.
- 2,5 dl mel. I disse brukte jeg halvparten fin spelt og halvparten hvete. Rug blir også bra, og bare hvete. Bruk det du har lyst til.
- 1 ts salt
- Hvetemel til utbaking
Tre tips fra oldemor Sofie:💛
1: Det er et poeng å gjøre hele prosessen mens potetene fortsatt er varme, det gjør kjevlingen enklere og lompene finere.
2: Bruk så lite mel som mulig, både i deigen og i utbakingen. Spar gjerne litt på melet og bland inn mer ved behov.
3: Kjevle lompene så tynne du kan.
Slik gjør du:
- Kok potene til de blir møre. Mandelpoteter trenger kortere koketid enn andre poteter, så legg de i senere hvis du bruker blandede poteter som her.
- Skrell potetene mens de er varme. Bruk hansker hvis det blir for varmt.
- Kvern eller mos potetene.
- Varm opp stekepanne eller takke. Den skal være varm!
- Bland mel og salt i potetene. Husk! Forsøk å bruke så lite mel som mulig.
- Dryss mel på bordet og kjevle ut en tynn leiv. Husk å snu leiven ett par ganger og legg på nytt mel. Da setter det seg ikke så lett fast.
- Skjær ut passelige store lomper. Jeg brukte et kjelelokk.
- Stek lompene på hver side. De er ferdige når de har brune/mørkebrune flekker.
- Legg de ferdige lompene i stabel inni et rent håndkle.

- Mos potetene og varm dem i mikroen.
- Mos inn litt vann slik at konsistensen blir som ved nykokte poteter.
- Lag lomper slik som i oppskriften.
Kommentarer
Legg inn en kommentar