Mormor og oldemors lefser

Bilderesultat for lefser
Rutekjevlet fra deres tippoldemor
Lefse hører til våre eldste mattradisjoner og har vært viktig for slekta vår rundt høytidene. Mormors slekt kommer jo fra Gudbrandsdalen og Hallingdal, og der har det blitt bakt lefse og flatbrød i "alle tider".

Mormor forteller dette fra sin barndom: "Mor (oldemor Sofie) pleide ikke å bake lefser da jeg var liten. Det ble gjort på Tretten. Så, for meg begynte jula på jernbanestasjonen i Holmestrand, da kassa med lefser kom. Oppi der var det gaver også, som måtte ventes med til julaften, men lefsene fikk vi smake på når de kom."

Mormor forteller videre: "På Åsen (der mormor vokste opp) ble det bakt store stabler med flatbrød. De ble oppbevart i store trekasser så musa ikke skulle komme til. Det var farmor som bakte, hun hadde takke over bryggepanna. Oppskriften på lefser som vi bruker nå, fikk mor da jeg var ung, av Anna Solberg i Fon. Så begynte både hun og jeg å bake den. Første gang jeg bakte de lefsene var da vi bodde i Undrumsdal, da var du (mamma Heidi) tre år."

Det var mormors fortelling om lefser, og nå starter vi vår. Da jeg bakte lefser for første gang julen 2019, fikk jeg låne rutekjevlet som mormor har arvet etter sin farmor. Det var fint å bake med et kjevle som var så godt bakt inn, og som har laget så mye hygge i form av lefser og flatbrød i sin tid. Jeg følte meg også nær dem som har stått der og bakt før meg og undret meg over hva de har tenkt på og hvordan de hadde det når de bakte.

Fremgangsmåten til lefser har jeg fått av mormor, og når en følger den nøyaktig, blir det ganske sikkert et godt resultat.  Mormor anbefalte meg å lage halv porsjon, det ble 12 store lefser. I vår familie gikk lefsene såpass unna at jeg tror jeg klinker til med hel porsjon neste år.
For å se en lefseekspert i aksjon: Se denne lille filmen fra kulturarvskolen eller les og lær her.

Oppskrift fra oldemor Sofies kokebok
Dette trenger du til full porsjon:
1/2 kg semulegryn
250 gram smør/margarin
2 l melk
2 kg hvetemel












Slik gjør du: 

Oppskriften fra mormors kakebok
Dag 1: Kok opp semulegryn, melk og smør mens du visper kraftig for å unngå klumper. Husk også å røre i bunnen så det ikke brenner seg.
Dag 2: Bland i mel, men hold av ca 200g til utbaking.

Utbaking, Du trenger:
  • vanlig kjevle 
  • rutekjevle
  • lite rutekjevle 
  • stekepinne
  • takke
  • melkost
  • mel til utbaking
  • mye rene plastposer og rent sengetøy (eller annet stort tøy) 
  • et jevnt bakeunderlag

Slik gjør du: 
Steg 1: Form leivene med hendene
Les hele fremgangsmåten og finn fram alt før du setter i gang.

Sett takken på nest sterkest varme og tilpass hvis det brenner seg.

Legg klar plast og (fuktet) sengetøy for å dekke til leiver, det er viktig at de ikke tørker.

Det er en fordel å ha stor plass til å legge leivene utover.

Steg 1: Forming av leiver
  • Del deigen i emner på 200 gram. 
  • Form emnene med hendene til flate, runde kaker. (Se bilde) Legg de med en gang under plast og sengetøy, så de ikke tørker. 
  • Forme alle leivene før du går til steg 2. 
Steg 2: Kjevling med vanlig kjevle
  • Velg den leiven du startet med aller først og kjevle den rund og fin. 
  • Bruk nok mel til at det ikke sitter fast, men ikke for mye heller. Kjevle til leiven kryper sammen og ikke blir større. 
  • Legg den tilbake under dekket.  
  • Slik liggere leivene og hviler under dekket. 
  • Fortsett med de andre leivene. Kjevle dem ut i samme rekkefølge som du formet leivene. 
Steg 3: Kjevling med rutekjevle
  • Gjør som steg 2; velg leiven du startet med først, bruk nok mel og kjevle den så rund og stor som mulig. 
  • Legg leiven tilbake under dekket. 
  • Fortsett med de andre leivene - i samme rekkefølge som før. 
Steg 4: Kjevle med lite rutekjevle 
  • Samme rekkefølge som over. 
  • Nå er målet å få leiven stekeklar. 
  • Bruk det lille rutekjevlet til å gjøre leiven ekstra tynn og fin - uten at den ryker. Mormor anbefalte å kjevle de ca 40 cm store, det fungerte fint. 
  • Legg hver leiv tilbake under dekket.
Steg 3: Rutekjevle














Steg 4: Lite rutekjevle
















Steking
Pakke med nystekte lefser. Her skal de ligge til de er helt kalde. 
  • Gjør klar en pakke med lett fuktig sengetøy og plast til de ferdige lefsene. (Se bildet)  
  • Bruk stekepinnen og legg leiven oppå takka. 
  • Bruk melkosten til å børste bort overflødig mel, så det ikke brenner seg.
  • Snu den når det begynner å komme prikker/ bobler.   
  • Stek den kort på den andre siden også. 
  • Lefsen er ferdigstekt når den har lysebrune prikker. (se bildet) 
  • Legg den inni pakken og dekk godt til. 
  • Når alle lefsene er ferdigstekt, skal de ligge inni pakken til de er helt avkjølte. 
Når lefsa har lysebrune prikker, er den ferdigstekt.







Smøring
Du trenger:
Steg 1:
5 dl melk
40 g smør
40 g mel

Slik gjør du: 

Steg 1:
Lag hvit saus slik:
Varm opp melk og smør.
Pisk inn mel litt etter litt, så det ikke blir klumper.
Avkjøl.

Steg 2: 

Du trenger:
500 g smør
500 g margarin
750 g sukker
Evt litt kanel
Oppskrift fra oldemor Sofies kokebok
Slik gjør du: 
  • Bruk miksmaster og pisk sammen den hvite sausen med romtemperert smør og margarin. 
  • Tilsett sukker og evt kanel og pisk videre til det er en luftig krem. 
  • Brett og smør lefsene som du ser i denne videoen på 5:30.
  • Legg med en gang den ferdigsmurte lefsa inni et kjøkkenhåndkle el. med plast rundt. 
  • Lefsene oppbevares i fryseren og tas opp ca 30 minutter før servering. 








Her har du også oppskrift på potetlefser fra oldemor Sofies kokebok. Kanskje vi prøver den en dag også?













Kommentarer

Populære innlegg