Mammas saftige eplekake

Ved huset vårt på Rudstein har vi et fint, gammelt epletre som raust leverer fra seg deilige epler hver høst. Om våren er det deilig å ligge i fred i hengekøya, og kanskje man til og med får besøk av en liten Miopus? Utpå sommeren fylles treet av vakre epleblomster, og tusenvis av ivrige bier. 

Så, når senhøsten er der, kommer jobben. Det må høstes, plukkes, rakes og ryddes. Inne renser og skreller vi eplene, slik at de enten kan sendes til saftpressing, kokes til eplemos - eller fryses til deilig fyll til kaker. Her deler jeg oppskriften på den eplekaken jeg baker oftest. Jeg fikk oppskriften av mormor, da jeg overtok noen oppskriftspermer fra henne. Kaken blir saftig og god, og er deilig med vaniljesaus, krem eller is.  


Dette trenger du: 

150 g sukker

150 g smør eller margarin

2 egg

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

4 store epler

100 g rosiner

50 g mandler

Tips: Gjør klar eplene før du begynner å bake. Eplene skrelles, fjern skrotten og skjær eplene i skiver. 

Slik gjør du: 

1: Sett ovnen på 175 grader.

2: Finn fram en ildfast form eller rund form. Dekk den med bakepapir eller smør godt. Kaken blir litt bløt, så det er lurt å velge en form som man kan servere direkte fra. 

3: Rør smør og sukker hvitt. Hvordan? Sjekk her. 

4: Rør eggene inn i smøret, ett av gangen. 

5: Bland bakepulver og mel i en egen bolle. 

6: Vend melblandingen forsiktig inn i røren. 

7: Hvis ikke du har gjort det tidligere: Skrell og rens epler, skjæres i skiver. 

8: Hakk mandler

8: Legg omtrent halvparten av deigen i formen slik at den dekker bunnen. 

9: Strø over et lag med rosiner og kakkede mandler. 

10: Legg eplene i et jevnt lag over rosiner og mandler. 

11: Legg resten av deigen ut over eplene. Den trenger ikke å dekke over alt, den flyter ut under steking. 

12: Dryss på raust med sukker + kanel, og dryss eventuelt et lag med hakkede mandler. 

Stekes på nederste rille i ovnen i omtrent 1 time. 
Kaken avkjøles noe, men kan veldig gjerne serveres "lun". 





Kommentarer

Populære innlegg