Iskake med mandelbunn


Denne kaken med ulike versjoner kan jeg faktisk si at jeg har komponert og tilpasset selv, og jeg må si at de alle er fantastisk gode med sine ulike smakssammensetninger og struktur. Selve iskaken er egentlig en tradisjonell Dajmiskake, men jeg har alltid laget mine egne variasjoner med bær, sjokoladeganasj eller havsaltkaramell. Så kan jo du fortsette utforskningen på den perfekte sammensetningen :-)

Dette trenger du til mandelbunnen: 
180 g malte eller finhakkede mandler
180 g melis
3 egg
En liten teskje bakepulver

Slik gjør du:
1: Sett på ovnen på 180 grader.
2: Smør en rund form på ca 26 dm.
3; Lag eggedosis av melis og egg.
4: Mens eggedosisen piskes, hakker du mandler til ganske fint mel. (Hvis du liker at bunnen er litt grovere, hakker du mindre)
5: Rør bakepulveret inn i mandlene.
6: Vend mandlene forsiktig inn i eggedosisen.
7: Hell røren i formen og stek i omtrent 25 minutter.
8: Når kaken er ferdig, må den avkjøles helt før du har på ismassen. Skjær rundt kaken. så den løsner, men behold kakeringen på. 

Dette trenger du til isen:
(Dette er altså en basisoppskrift som fungerer flott som den er, men du kan også variere med oppskriftene lengre ned på siden.) 
  • 3 egg 
  • 150 g sukker (jeg minsker ofte sukkermengden litt) 
  • 6 dl kremfløte
  • 1-2 ts vaniljesukker 
  • 2 doble Dajm-sjokolader.
  • 1 espresso eller annen sterk kaffe.  
  • (100 g mørk kokesjokolade, hvis du lager en av variantene under) 
Slik gjør du: 
1: Hakk tre av Dajmsjokoladene. (og 100 g kokesjokolade, hvis du lager en av variantene under) 
2: Smelt sjokolade og kaffe i vannbad
3: Avkjøl sjokoladen til den er kald, men fortsatt flytende. 
4; Pisk eggedosis av egg og sukker. 

5: Pisk kremfløte og vaniljesukker til en passe stiv krem
6: Bland kremen forsiktig inn i eggedosisen. Rør dajmblandingen forsiktig inn. Hvis du har valgt en annen smakstilsetning, blander du det inn på dette punktet. 
7: Hell ismassen over kaken og sett den i fryseren over natten. 
8: Ta kaken ut av fryseren omtrent 1/2 time før den skal serveres. 

Kos deg!


Iskake med havsaltkaramell og peanøtter
Variasjon 1: Iskake med havsaltkaramell
  • Hvis du vil lage denne varianten, er det lurt å lage karamellen ferdig før du begynner på ismassen.
  • Kaken lages som i oppskriften over, men på punkt 1 og 2 hakker du kokesjokoladen og smelter den sammen med dajmsjokoladen. 
  • På punkt 6 blander du forsiktig inn 1/3 av karamellen. Resten heller du over når kaken er frossen. 
Havsaltkaramell 
Dette trenger du: 
  • 240 g sukker
  • 350 g fløte 
  • 240 g glukose (kjøpes på apotek og i noen matvarebutikker) (Kan droppes) 
  • 4 ts vaniljesukker eller en vaniljestang
  • 90 g smør 
  • 5 g maldonsalt 
  • En plate kokesjokolade. Jeg liker å bruke 70% fordi det balanserer alt det søte. Brukes i punkt 1 og 2 i orginaloppskriften. 
  • Peanøtter
Slik gjør du:
1: Sett kjelen på komfyren på middels sterk varme og vent til den er ganske varm. 
2: Hell i litt av sukkeret og rør sakte til det smelter. Hvis det begynner å koke, trekker du kjelen av platen.  
3: Hell i mer sukker, litt om gangen, rør mens det smelter og pass på at det ikke blir brent.
4: Hell i glukosen og rør om.

5: Dypp kjelebunnen noen sekunder i kaldt vann, slik at sukkeret avkjøles noe.
6: Juster platen til middels sterk varme.
7: Tilsett fløte med vaniljesukker eller vaniljestang.
8: Rør sakte og vær forsiktig; karamellen er varm!

9: Når alt er smeltet og blandet, tar du kjelen av platen.
10: Avkjøl og tilsett romtemperert smør og salt.
11: Hvis du vil gjøre karamellen jevnere, bruker du stavmikser noen øyeblikk.
12: Avkjøl karamellen.

13: Hakk peanøttene.
14: Rør 1/3 av karamellen inn i ismassen sammen med peanøttene.
15: Fortsett på punkt 7 i orginaloppskriften.
16: Når kaken er frossen, heller du resten av karamellen over.
17: Pynt gjerne med flere hakkede peanøtter.

Oppskriften på havsaltkaramell kommer fra Pascals kakebok.


Variasjon 2: Iskake med sjokoladeganasj.
  • Hvis du vil lage denne varianten, er det lurt å lage sjokoladen ferdig før du begynner på ismassen.
  • Kaken lages som i oppskriften over, men på punkt 1 og 2 hakker du 200 g kokesjokolade og smelter den sammen med espresso og dajmsjokoladen. 
  • På punkt 6 blander du forsiktig inn 1/3 av ganasjen.  Resten heller du over når kaken er frossen. 
Oppskriften på ganasj har jeg lånt fra Tine.no

Sjokoladeganasj
Dette trenger du:

2 dl kremfløte
1 dl sukker
200 g mørk kokesjokolade
(+ 200 g mørk kokesjokolade, som brukes i punkt 1 og 2 i orginaloppskriften. )

Slik gjør du:
1: Kok opp fløte og sukker. Rør hele tiden så sukkeret blir oppløst og pass godt på, siden fløte kan koke voldsomt fort over :-)
2: Ta kjelen av platen.

3: Finhakk sjokoladen og ha den over i en glassbolle.
4: Hell over halvparten av den varme fløteblandingen og la det stå et minutt.
5: Rør forsiktig med en slikkepott til sjokoladen har smeltet og du har en glatt krem.

Denne lagde jeg til pappas bursdag i 2018 :-) 

Versjon 3: Iskake med sitroncurd og bringebærcoulis
Det er lurt å lage delene i denne rekkefølgen: 
  • Lag bunnen og avkjøl
  • Lag sitronkrem og bringebærsaus 
  • Lag ismassen
  • Rør sitronkrem og bringebærsaus forsiktig inn i ismassen. 
  • Hell ismassen på kakebunnen og frys over natten. 
Sitronkrem
Dette trenger du: 
  • 4 eggeplommer
  • 150 g sukker
  • 1 dl presset sitronsaft (Jeg brukte 4 sitroner, men det kan variere hvor saftige sitronene er) 
  • Skallet av en sitron (Kan droppes). (Bruk for eksempel en ostehøvel for å skjære av kun det gule. Forsøk å unngå å få med det hvite, det smaker ikke godt)
  • 100 g meierismør i terninger.
Slik gjør du: 
1: Skill eggeplommene fra hviten slik.
2: Finn fram en kjele og ha oppi eggeplommer, sukker, sitronsaft og sitronskall.
3: Sett på lav varme, rør hele tiden til kremen blir tykk og kremete. Det kan ta litt tid. 
4: Ta kjelen av platen og rør inn smør i terninger. 
5: Bruk en stavmikser for å gjøre massen glatt. 
6: Avkjøl. 

Bringebærsaus
Dette trenger du: 
  • 300 g bringebær; friske eller frosne.
  • 3 ss sukker 
Slik gjør du: 
  • Varm opp bringebær og sukker i en kjele. 
  • Mos blandingen med en sleiv.
  • Trykk blandingen gjennom en sil eller sikt, slik at du får fjernet alle bringebærfrø. 
  • Avkjøl.
Montering av kaken: 
Hent den avkjølede kakebunnen. 
Hell ismasse og saus lagvis og dra sausen utover med en skje, hvis du vil ha den marmorerte looken. 
Eventuelt kan du lage én rosa og én gul is, som du legger i to lag. 

Kaken fryses ca ett døgn og tas opp ca 1/2 time før servering. 




























Kommentarer

Populære innlegg