Mammas appelsin- og sjokoladekake med med pærer og nøtter

Denne kaken fant jeg i en avis da jeg var i begynnelsen av 20-årene. Det er konditor Lars Lian som har laget oppskriften og jeg synes den er helt utrolig god med kombinasjonen sjokolade og appelsin, med pærer og crunchy nøttebunn. Enn så lenge er nok ikke dette deres favorittkake, men det kan være dere vil bake den en gang i framtiden :-) 

Merk: Jeg har satt opp oppskriften som et prosjekt over to dager. Det gjør kanskje at det virker omfattende? Det er den egentlig ikke... Grunnen til at jeg har satt det opp slik, er bl.a at sjokoladefløten trenger å bli grundig avkjølt - gjerne over natten. 
Lykke til! 

Totalt trenger du 3 plater kokesjokolade til bunn, krem og pynt

Dag 1:
Dette trenger du til nøttebunnen: 

  • 4 eggehviter
  • 2 ts sukker
  • 150 g siktet melis
  • 160 g hasselnøtter eller mandler
  • 40 gram grovhakket kokesjokolade 
  • revet appelsinskall fra en medium stor appelsin. 
Slik gjør du: 
1: Sett ovnen på 160 grader.
2: Pisk en løs marengs av eggehviter og sukker. 
3: Samtidig: Hakk/grovmal nøttene.
4: Samtidig: Riv appelsinskall, hakk sjokoladen grovt.


5: Vend nøtter, frukt og sjokolade inn i marengsen og 

6: Hell det i en godt smurt form. (Rund, ikke av de største.)
7: Stekes 160 grader i ca 30-40 min.

Dette trenger du til sjokoladekrem

  • 5 dl kremfløte
  • 150 g hakket sjokolade
Slik gjør du: 
1: Hakk sjokoladen. 
2: Fløten varmes til kokepunktet.
3: Løs den hakkede sjokoladen opp i fløten.
4: Avkjøles over natten


Dette trenger du til fyll og pynt:
  • En boks hermetiske pærer.
  • 40 g sukker
  • 2 ts smør
Slik lager du pærefyll:

1: Plukk ut to-tre pene halve pærer og spar til pynting. 
2: Resten av pærene skjæres i terninger. 
3: Smelt smør og sukker i stekepannen. 
4: Pæreterningene legges i, surres ca 30 sek og avkjøles.

Slik lager du sjokoladepynt: 

1: Smelt en plate kokesjokolade i vannbad. 
2: Når den er smeltet og jevn, men fremdeles litt tykk, bres den utover en plate med bakepapir. Bruk fantasien og lag krusseduller, spir, sylindere… 
Jeg har ofte også laget "sjokoladeskjold", som jeg setter rundt kaken. Da blir den ekstra fancy  
3: Avkjøles i fryseren.

Dag 2:
Montering: 

1: Legg kakebunnen på et fat. 
2: Fordel pæreterningene over kakebunnen.
3: Pisk den avkjølte sjokoladefløten til det blir krem. 

4: Fordel mesteparten av kremen over pærene. Legg også et tynt lag rundt sidene på kaka.
5: Sett de tre halve pærene dekorativt opp på midten. Plasser resten av sjokoladepynten rundt og oppå pærene. Avslutt med å legge på litt revet appelsinskall.
6: Rett før den serveres er det lekkert å gi den et lite melisdryss. (gjennom sikt )






Kommentarer

Populære innlegg